Waarom buiten?


Natuur zorgt dat stemming en concentratie verbeteren, en dat stress – bijvoorbeeld gemeten aan de bloeddruk of stresshormonen – afneemt, blijkt uit onderzoek. 

Zijn en wandelen in de natuur helpen ons ervaringen, gedachten, gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.
 

De natuur geeft zintuiglijke sensaties. Zoals de wind door je haren en op je wangen, de geur van het bos, de stilte, vogelgeluiden. Dat helpt om los te komen van dagelijkse beslommeringen. Een mindful ervaring waarin ruimte komt voor compassievolle (zelf)reflectie, emoties te accepteren en in actie komen voor diepe wensen. Vaak moedige acties voor dingen die zij eerst niet durfden. 

Het ontspannende, herstellende effect van de natuur maakt ‘wandelcoaching’ bijzonder. Natuurelementen in het landschap worden ankerpunten bij belangrijke inzichten of kunnen worden gevonden om inzichten op te roepen middels beproefde oefeningen. 

Coaching buiten geeft meer vrijheid en openheid. Je ‘ziet’ meer van iemand, terwijl het oogcontact vaak minder is dan tegenover mekaar zitten in een binnenruimte. 

Buiten heeft coaching natuurlijk nóg iets dat het anders maakt: bewegen. Aarden, ademhalen, royale bewegingen van het lichaam.
Alleen al de beweging van armen en benen tijdens wandelen en de cadans, geven rust en heldere kijk op problemen. Het aarden van de voeten op de grond geeft stevigheid. De beweging maakt ook gelukshormonen vrij en geeft een positiever gevoel!

Mocht om wat voor reden buiten coachen niet passend zijn, kan Mindul Move coaching ook binnen gepland worden. Dit is in het paramedisch centrum de Spil.